Поширення агресивної субкультури серед підлітків

 




Поширення агресивної субкультури серед підлітків

Як уже відомо підлітки масово збираються у центрах українських міст і влаштовують суточки та бійки. Правоохоронці не допускають конфліктів затримують та передають до ювенальної поліції. Більшість із затриманих – це неповнолітні. За такі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність , яка наступає із 14-ти років.

Затримані називають себе учасниками «ПВК Редан»- це нова субкультура, яка натхненна японським аніме та поширилась нещодавно у Росії.

 Більшість підлітків стають учасниками різних течій чи субкультур через дві важливі потреби – соціалізації та приналежності. До небезпечних субкультур схильні ті, хто невпевнений у собі має низьку самоцінку і комплекси, у кого є труднощі у спілкуванні, відсутні друзі, напружені стосунки з ровесниками чи батьками, несприятлива сімейна ситуація; хто протягом довгого періоду зазнавав цькування та булінгу.

       Ще одна причина того, чому неповнолітні стали жертвами провокацій – проживання досвіду війни. Підлітки самі собою емоційно нестабільні, а під час війни їхня емоційна нестабільність зростає удесятеро. Зазвичай, подібні психологічні операції, на кшталт «ПВК Редан», орієнтуючись на емоційно нестабільну аудиторію.

Рекомендації викладачам

·   з’ясувати першопричини, які спонукали підлітків приєднатися до небезпечних субкультур та надати допомогу в їх подоланні;

·   ознайомити учасників освітнього процесу із існуючими молодіжними субкультурами, їхніми основними рисами, позитивним і негативним спрямуванням;

·   з’ясувати позитивну роль молодіжних субкультур у процесі адаптації і самоствердження юної особистості;

·  провести творчі дискусії на тему «Молодіжні субкультури: за і проти», «Вчимося бути толерантними».

·  створити колажі «Світ толерантності» і «Світ інтолерантності», «Риси толерантної особистості» тощо.

Рекомендації батькам

·      Звернути увагу на контент, який споживає дитина й бути в курсі її інтересів;

·      Разом з дитиною ознайомитись з правилами безпеки в Інтернеті й обговорити його;

·      Слідкувати, чи не відбувається у дитини різних перепадів настрою;

·      Проводити більше часу зі своїми дітьми та вибудовувати довірливі стосунки;

·      Зверніть увагу на поведінку дітей, коло спілкування та способи проведення дозвілля.

Батьки, у яких складна комунікація з підлітками, варто звернутись до практичного психолога закладу освіти, або, наприклад, до фахівців проекту Міністерства освіти і науки України та UNICEF «Поруч», де можна отримати безкоштовну допомогу з метою формування нових життєвих цінностей, розвитку вольових якостей, поліпшення взаємин дитини з батьками та ровесниками тощо.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?"